Forum Index Technical Support Exception [Present]

History

Might be the MTX that is the cause. But going fullscreen definitely helps for now.

dirtybeatfreak
Jun 21, 2019 20:19:10 PM

Same issue here, started yesterday for me. I ran packcheck and was able to get back on but now it has happened again and packcheck doesn't do anything. I can't even log on my character now.

PC Specs:

CPU: Intel Core i7-7700K
GPU: MSI GTX 1080 Ti Gaming X 11G
RAM: G.Skill Ripjaws V 16GB (2x 8GB) DDR4 2400MHz
RESOLUTION: 1440x3440 120 fps GSync

FiftyCaliber
Jun 21, 2019 21:57:35 PM

Having the same issue after the last update, never had a it before.

h2obrr
Jun 22, 2019 06:54:31 AM

OK, so i tried :
- reinstall => doesnt work
- Fullscreen => doesnt work
- Driver update => doesnt work

delet config.ini => WORK

buuuuuut isnt this file only supposed to memorize the setting of your option menu? So i checked, and indeed everything was reset (and quite low)
Of course i could only play with the setting one by one to see what's crashing my game

No real surprise, it's "Lighting". I must keep it at "Shadows (Default)". "Global illumination" is an instant crash when in town, probably due to its interaction with some mtx skins.
Also, turning it down reduced the load on my GPU by 20%, wich is quite nice

Everything else can be configured as i want

Hope this helped, i can play now

Krël
Jun 22, 2019 09:21:57 AM

on my lvl 90, i cannot even log into oriath. i get a crash with Exception present. i made a lvl 1 and could log in fine. i reclaimed all MTX off my main char but still cant load in.

just started getting these "Exception present" crashes today, mainly whenever someone would come to trade with me, like 1 out of every 10 people would crash me. i thought it was linked to their MTX but it seems random.

have tried every graphic setting on or off, full screen, windowed fullscreen nothing fixes it.

edit: new error while loading into oriath: Metadata/Effects/Spells/monsters_effects/League_Betrayal/BossCatarina/unearth_despair/volatile_blast.ao": CreateBuffer

daytrippers
Jun 22, 2019 09:56:34 AM

Hopefully this helps others that have the same issue with exception errors like me.Since the patch i've tried everything to be able to play without making a new character and nothing worked.The only thing that i've just managed to make it work was launch Directx11 PoE through Geforce Experience.

Note:launching it this way takes a bit longer to load,but apart from that everything seems to be fine.

Cripler
Jun 22, 2019 16:35:30 PM

Same here. I own a high end PC and a shitty laptop for working.

on my laptop the game does not crash on lowest settings.
on my high end pc the game crashes every ten minutes - no matter the settings...

last league i played was betrayal where i didnt got these problems. PLEASE fix this error Ggg

OberstGruber
Jun 22, 2019 20:06:49 PM

"
Present Error
Same problem here, my game crashes and sends a message that says "Present"
It happens only some specific hours of the day i dont know if thats a coincidense. But when it happens i get this error "Present" thing everytime i go to another player's hideout or someone teleports to where i am. Game becomes unplayable i get disconnected every 5 minutes.

koliosor
Jun 22, 2019 20:46:34 PM

"
Drwaz99 wrote:
After reading the poster above me I thought I'd try out their theory:

PC specs: i7 7700k, 1080ti, 16gb ram, running 3440x1440, Vsync on at 100 fps, maxed graphics settings (before 3.7 I had no issues and FPS according to in-game monitor - hovered right around 99-100 when playing). Right before this, I had scrubbed my Nvidia drivers with Display Driver and reinstalled the most current Nvidia drivers (5/27).

Sat in my HO and fully loaded up Eclipse MTX with seraph wings...FPS immediately starting jumping up and down between 50 and 100. Took off MTX, FPS stabilized at 100. Did the same with Infernal Armor set with Abyss wings - results were the same. Bounced up and down between 50-100..removed all MTX and FPS stabilized at 100.

Next, I put the Eclipse set back on and jumped to Blood Aqueduct. Made it about 1/3 of the way thru, Exception: Present CTD. Reloaded the game and switched to Infernal Set. Went to Quarry, almost instantly Exception Present CTD. Reloaded the game and removed all MTX. PLayed for 45min and no exceptions and no CTD (Blood Aqueduct, Quarry, and 10ish maps). Went back to HO and switched to Eclipse MTX and loaded into Quarry, Exception Present after about 3 minutes running around. Reloaded the game and removed all MTX. Played for 30 min with no Exceptions or CTD. Went back to HO, put on Infernal Set and headed to Blood Aqueduct. Made it about halfway and Exception Present CTD. Removed all MTX after re-logging and played for about another hour with no issues.

Also note: with MTX removed, FPS constantly pegged at 99-100 even through heavy combat/monoliths only dropping when zoning into a new instance. With MTX on before crashing, FPS fluctuated wildly between 40ish and 100.

So, at least for me removing MTX completely solved the issue for me, for now. 2 hours of playing really isn't enough to say if it completely solved them for me but if you're having these issues and wearing MTX it may be worth giving a shot. I'll report back if I encounter any more issues while wearing no MTX.


As many of you I cannot play at all since legion, crashes as frequent as every 2 mins. I tried removing all my mtx including portal/ character frame/ skill effects/ etc... I even created a new hideout with no decorations nor any mtx in it. Since then I crash less frequent but still way to often. Still at pretty much any random location (delve, town, maps) The game is still unplayable for me....worked for almost 4000 hours since closed beta (before legion) Other games run fine... so pls GGG at least answer us so we know that your looking into this...

Iori92
Jun 22, 2019 23:17:29 PM

"
Iori92 wrote:
"
Drwaz99 wrote:
After reading the poster above me I thought I'd try out their theory:

PC specs: i7 7700k, 1080ti, 16gb ram, running 3440x1440, Vsync on at 100 fps, maxed graphics settings (before 3.7 I had no issues and FPS according to in-game monitor - hovered right around 99-100 when playing). Right before this, I had scrubbed my Nvidia drivers with Display Driver and reinstalled the most current Nvidia drivers (5/27).

Sat in my HO and fully loaded up Eclipse MTX with seraph wings...FPS immediately starting jumping up and down between 50 and 100. Took off MTX, FPS stabilized at 100. Did the same with Infernal Armor set with Abyss wings - results were the same. Bounced up and down between 50-100..removed all MTX and FPS stabilized at 100.

Next, I put the Eclipse set back on and jumped to Blood Aqueduct. Made it about 1/3 of the way thru, Exception: Present CTD. Reloaded the game and switched to Infernal Set. Went to Quarry, almost instantly Exception Present CTD. Reloaded the game and removed all MTX. PLayed for 45min and no exceptions and no CTD (Blood Aqueduct, Quarry, and 10ish maps). Went back to HO and switched to Eclipse MTX and loaded into Quarry, Exception Present after about 3 minutes running around. Reloaded the game and removed all MTX. Played for 30 min with no Exceptions or CTD. Went back to HO, put on Infernal Set and headed to Blood Aqueduct. Made it about halfway and Exception Present CTD. Removed all MTX after re-logging and played for about another hour with no issues.

Also note: with MTX removed, FPS constantly pegged at 99-100 even through heavy combat/monoliths only dropping when zoning into a new instance. With MTX on before crashing, FPS fluctuated wildly between 40ish and 100.

So, at least for me removing MTX completely solved the issue for me, for now. 2 hours of playing really isn't enough to say if it completely solved them for me but if you're having these issues and wearing MTX it may be worth giving a shot. I'll report back if I encounter any more issues while wearing no MTX.


As many of you I cannot play at all since legion, crashes as frequent as every 2 mins. I tried removing all my mtx including portal/ character frame/ skill effects/ etc... I even created a new hideout with no decorations nor any mtx in it. Since then I crash less frequent but still way to often. Still at pretty much any random location (delve, town, maps) The game is still unplayable for me....worked for almost 4000 hours since closed beta (before legion) Other games run fine... so pls GGG at least answer us so we know that your looking into this...



After a while, it finally started hitting me again, too. The game actually crashed my drivers a few times and caused artifacts on my screens - twice actually - and I called EVGA (I'm kinda tech dumb) to see if maybe my GFX card was dying. But low and behold, they had me load up 3dMark and run Firefly and it was smooth as silk with zero issues. They had me run some other tests and they were sure it was POE causing it, not an error in the drivers or something external to the game. They recommended uninstalling the game, deleting all the game files (My documents and the main GGG folders) and reinstalling. I did and when I got back into the game I didn't touch the graphics settings from default. I've now been able to play for 6-7 hours today and 2-3 hours last night after reinstalling with all MTX on and I've had no CTDs whatsoever. Someone up thread mentioned it's the lighting details but I'm not going to flip them on and off to figure out which. GGG needs to do that. I can play for now, at a little bit less of settings but it's still acceptable.

Hopefully, you and everyone else can figure it out, too. It's incredibly frustrating and even more so since it seems GGG has their head stuck in the sand about it.

Drwaz99
Jun 23, 2019 02:53:13 AM
  • Prev
  • 1
  • 2
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 25
  • 26
  • Next